Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Miskolci Egyetem kiemelt figyelmet fordít a régióban működő nagyvállalatokkal kialakított szakmai kapcsolatok és együttműködési formák élénkítésére. A Kémiai Intézet stratégiai partnerként működik együtt a Wanhua BorsodChem Zrt., a MOL Petrolkémia, a Kiss Cégcsoport és a Bosch csoport Miskolcon működő cégeivel, ezáltal is csökkentve az Intézet normatív finanszírozásból és a kedvezőtlen hazai demográfiai trendekből származó kitettségét.
A Kémiai Intézet három saját ipari tanszékkel igyekszik minél szorosabbra fűzni a kapcsolatot a régió meghatározó vegyipari vállalataival:
Ez utóbbi intézeti tanszék avatását 2017 februárjában tartottuk. Az együttműködések sikerességét közös nyertes pályázatok, megbízások és a duális képzési forma is bizonyítják. A GINOP pályázatokat, mint kiváló lehetőséget, közösen ragadtuk meg ipari partnereinkkel. A Kémiai Intézet három jelentősebb GINOP pályázatban vállal meghatározó szerepet:
  • GINOP 2.2.1-15-2016-00005: Vegyszeripari maradékok energia hatékony és környezetbarát semlegesítése, anyagában történő újrahasznosítása (nátrium-klorát katalitikus termikus semlegesítéséhez szükséges növelt hatékonyságú katalizátorok kutatása és innovatív fejlesztése) A projekt időtartama: 2016.05.01-2018.12.31. A megítélt támogatásból a Kémiai Intézetre jutó összeg 365 MFt.
  • GINOP-2.3.2-15-2016-00058: Immunstimuláló hatású és eddig nem alkalmazott mikroalga törzseken alapuló preventív célú takarmány kiegészítők hatékony termelése és intenzív halgazdaságokban történő hasznosítása. A projekt időtartama: 2017.04.01-2021.03.31. A megítélt támogatásból a Kémiai Intézetre jutó összeg 115 MFt.
  • GINOP-2.3.4-15-2016-00004: Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen. A projekt időtartama: 2016.12.15-2020.12.15, a támogatás 4 818 MFt.
A Miskolci Egyetem zászlóshajó projektjének célja kiemelkedő kutatási fejlesztési és innovációs (KFI) eredmények létrehozása és azok gazdasági hasznosítása. A projekt/FIEK három fókuszterületet, illetve részprojektet (vertikális dimenzió) jelöl ki a KFI feladatok színteréül:
  • korszerű anyagok és vizsgálataik;
  • modern anyagtechnológiák
  • intelligens irányítás és automatizálás
Az első két terület szinergikusan épül egymásra és komplementer kutatásokat tesz lehetővé, a partnerek direkt KFI tematikájának megfelelően. A harmadik terület egyrészt összeköti a két alapdimenziót, másrészt az önálló aktivitás lehetőségét is kínálja az Industry4.0 kutatások kereteiben.
A konzorcium tagjai (horizontális dimenzió) a Miskolci Egyetem (ME) vezetésével a BorsodChem Zrt. (BC), a Robert Bosch Energy and Body Systems Gépjárműelektromossági Alkatrész Gyártó és Forgalmazó Kft. (BOSCH) és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI). (forrás: http://fiek.uni-miskolc.hu )
Vissza főoldalra >>>