Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

 

FUTÓ PÁLYÁZATOK

Projekt címe: Innovatív diagnosztikai fejlesztések a Miskolci Egyetemen népegészségügyi szempontból kiemelkedő fontosságú betegségek azonosítására

Projekt azonosítója: 2020-1.1.6-JÖVŐ-2021-00009

Támogatás összege: 349 743 947 Ft
 
A projekt megvalósításának kezdete: 2021.06.01.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2024.05.31.
 

Napjainkban a virális és bakteriális fertőzések globális problémát jelentenek az emberiség számára. A fertőző ágensek diagnosztikájában az egyik legnagyobb probléma, hogy a vírus vagy baktérium örökítőanyagát izolálni kell,  mely sok esetben még ma is kézi (emberi) pipettázással történik. Ez jelentősen megnövelheti a laboratóriumi dolgozók fertőződésének kockázatát. Ugyanakkor nagy mintaszámok (>500) esetén elkerülhetetlen a kézi pipettázásból eredő invalid tesztek megjelenése, melynek megoldására ma már elérhetőek mágneses gyöngy alapú protokollok. Ezen platformok egyik előnye, hogy robotikus pipettázással automatizálhatók, ellenben kevésbé költséghatékonyak. A projekt alapvető célja egy olyan mágneses nanorészecske és kvantum dot alapú diagnosztikai eljárás kifejlesztése, amely felgyorsítja és lehetővé teszi a virális és bakteriális örökítőanyag automatizálható azonosítását komplex mátrixokból. Olyan mágneses nanorészecskéket és kvantum dotokat fejlesztünk, melyek a kórokozók örökítő anyagának specifikus megkötésére alkalmasak. Az újonnan létrehozott részecskéket karakterizáljuk, segítségükkel standard laboratóriumi protokollt fejlesztünk különböző fertőző ágensek detektálására. Ennek eredményeként egy nagy áteresztőképességű,

robotizált és költséghatékony diagnosztikai platformot hozunk létre. Becslésünk szerint a protokoll idő és költségmegtakarítása 2-5-szörös skálán fog mozogni. A megkötött DNS/RNS molekulák jelölésére, új nagy hatékonyságú jelölő anyagot hozunk létre amely nagyságrendekkel érzékenyebb mint a jelenleg használatos jelölő molekulák. Ezzel rendkívűl alacsony DNS/RNS koncentráció is kimutatható, jelentősen csökkentve ezzel az invalid tesztek számát. Egy új protokollt dolgozunk ki a mágneses nanorészecske/kvantum dot alapú elválasztó rendszert kombinálva a megnövelt érzékenységű kimutatással. Ezt az egyszerűsített protokollt fogjuk robotizálni egy nagy áteresztőképességű automatizálható platformon. A projekt eredményeként létrejövő diagnosztikai platform egy költséghatékony megoldás lehet a különböző virális és bakteriális fertőzések automatizált nagy áteresztőképességű azonosítására. Fontos megjegyezni azt is, hogy mivel a mintapreparálás automatizált, az emberi erőforrás igénybevétele minimális, lecsökkentve ezzel a laboratóriumi dolgozók megfertőződését.

 

Projekt címe: Aromás izocianátok alapanyag gyártásának komplex, integrált technológiai fejlesztése (ARIZO)

Szerződés száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00121

Projekt elszámolható költsége: 1 283 540 033 Ft

Támogatás összege: 794 673 880 Ft

A projekt megvalósításának kezdete: 2021. október 1.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2025. szeptember 30.

Az NKFI Alapból finanszírozott, a BorsodChem Zrt. és a Miskolci Egyetem közreműködésével induló „ARIZO” kutatás-fejlesztési projekt célja a piaci körülményekhez és a környezetvédelmi előírásokhoz igazodó, hangolható, a gyártási technológia keretei között nagy szabadsági fokot nyújtó intelligens hidrogénező katalizátor rendszer fejlesztése, melynek köszönhetően növelhető a katalitikus technológiai folyamat hatékonysága.

A projekt kulcs eleme az intelligens katalizátor nemesfém összetételének piacra hangolása annak érdekében, hogy az izocianát termékek kiindulási anyagait megfelelő minőségben és mennyiségben, a lehető leggazdaságosabban lehessen előállítani. A katalizátor hatékonyságának növelése mellett különösen nagy jelentősége lesz a katalizátor költséghatékony gyártástechnológiai fejlesztésének, a folyamatban fellépő potenciális katalizátorveszteség minimalizálásának, és az elhasznált katalizátor újra hasznosításának. A komplex katalizátorfejlesztési folyamat értékeléséhez létrehozunk egy új ipari pontozási rendszert is, amely a gyors és kritikus döntéseket támogatja a katalizátorválasztásnál, az ipari alkalmazhatóságot megítélve. A projekt keretében, egyedülálló módon, egy teljes ipari katalizátorfejlesztési láncot alakítunk ki a laboratóriumi kísérletektől a méretnövelésen át az üzemi méretben történő optimalizációig.

A pályázati támogatás lehetőséget nyújt az intelligens, hangolható katalizátorgyártási folyamat kidolgozására, és a BorsodChem saját katalizátorgyártó üzemének tervezésére. A projekt keretében létrejövő BC-ME konzorcium képes az egyedi katalizátorfejlesztést a laboratóriumtól a gazdaságosan megvalósuló ipari termelésig eljuttatni. Az egyetem és a nagyvállalat küldetése a helyi szintű együttműködési lehetőségek kiaknázásával egy olyan erős tudásközpont létrehozása, mely lehetővé teszi a terület tudásrégióvá válását, s ez által az itt előállított tudás és termék versenyelőnybe, valamint nemzetközi élmezőnybe helyezését. A katalizátoroptimalizálás, visszanyerés és hatékony energiagazdálkodás együttesen a fajlagos CO2 kibocsátás és vízfelhasználás csökkentésével megteremti a régióban hosszútávon fenntartható karbonsemleges vegyipari termelés alapfeltételeit.

 

Projekt címe: Radioaktív elemek, illetve egyéb szennyező mérgező nehézfémek eltávolítása az emberi szervezetből és a környezetből ipari nukleáris katasztrófák vagy

terrortámadások során a katonaság és a lakosság védelme érdekében

A projekt azonosítója: TKP2021-NVA-14

Támogatás összege: 981 912 000 Ft

A projekt megvalósításának kezdete: 2022. január 1.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2025. december 31.

Minden kormány kötelessége az emberi egészség maximális és feltétel nélküli védelme, különösen az olyan ipari tevékenységek esetén, ahol az átlagosnál magasabb a kockázat és az elszenvedhető egészségkárosodás. Az atomerőművekben folyó tevékenység normál üzemmód esetén is magasabb kockázatot jelent, azonban ez az energiatermelési mód még vélhetően sokáig nélkülözhetetlen gerince lesz az elektromosenergia termelésének.

Az alábbiakban részletezett magyar projekt egy lehetséges nukleáris baleseti vagy terroreseménnyel kapcsolatos katasztrófa vészhelyzetekre való a felkészülést segíti elő, amely egy a nemzetközi piacon is értékesíthető és jelentős pénzügyi sikert is magában hordozó sugárvédelmi és preventív hatású hatóanyag fejlesztését célozza meg.

A project célja egy olyan kelátképző ipari fejlesztése, amely képes a nukleáris balesetek/katasztrófák, terrorcselekmények vagy ellenséges nukleáris támadások során a környezetbe jutó veszélyes radioaktív elemek, elsősorban a stroncium komplexálására, majd az emberi szervezetből való eltávolításra. A javasolt termék képes mind a polgári lakosság mind a katasztrófavédelem, illetve a katonai állomány, nukleáris védelmét hatékonyan és gazdaságosan biztosítani és a katonaság kezében lévő sugárvédelmi eszköztárat kiterjeszti.


 

 

Projekt címe: VÁROSOK ÉS HELYI VÁLLALATOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE A KLÍMAADAPTÁCIÓÉRT

Projektazonosító: LIFE19 CCA/HU/001320 – LIFE-CLIMCOOP
Projekt időtartam: 2020. szeptember 1. – 2024. augusztus 31.

Projekt költségvetése: 2,95 millió euró
Európai uniós támogatás: 55%
Nemzeti önerő támogatás: 22,5%

www.life-climcoop.hu

 

 

 

Azonosító: K 128543

Vezető kutató: Prof. Dr. Mizsey Péter

Cím: Fluktuáló megújuló energiák tárolása flexibilis módszerekkel: energia és nyersanyagok


 

LEZÁRT PÁLYÁZATOK

 

GINOP 2.2.1-15-2016-00005: Vegyszeripari maradékok energia hatékony és környezetbarát semlegesítése, anyagában történő újrahasznosítása (nátrium-klorát katalitikus termikus semlegesítéséhez szükséges növelt hatékonyságú katalizátorok kutatása és innovatív fejlesztése) A projekt időtartama: 2016.05.01-2018.12.31. A megítélt támogatásból a Kémiai Intézetre jutó összeg 365 MFt.

GINOP-2.3.2-15-2016-00058: Immunstimuláló hatású és eddig nem alkalmazott mikroalga törzseken alapuló preventív célú takarmány kiegészítők hatékony termelése és intenzív halgazdaságokban történő hasznosítása. A projekt időtartama: 2017.04.01-2021.03.31. A megítélt támogatásból a Kémiai Intézetre jutó összeg 115 MFt.

GINOP-2.3.4-15-2016-00004: Korszerű anyagok és intelligens technológiák FIEK létrehozása a Miskolci Egyetemen. A projekt időtartama: 2016.12.15-2020.12.15, a támogatás 4 818 MFt.