Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • Általános
  • 2020-10-19 09:10:00

Emelt szintű Kémia Érettségire felkészítő online kurzust indítunk!

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának szervezésében emelt szintű Kémia Érettségire felkészítő online kurzust indítunk. A külön erre a célra létrehozott virtuális osztályterembe 7 héten keresztül különféle, elsősorban a számolási feladatok megoldását szemléltető segédanyagokat helyezünk el. Minden heti anyagot kísér egy olyan feladatsor is, melyet visszaküldve a kurzus szervezői kijavítanak és az eredményekről tájékoztatják a hallgatókat, akik így valós képet kaphatnak az eddig elsajátított tudásról és a fejlesztendő területekről.

A feladatokhoz kapcsolódó problémákról és az egyetemi képzésről/életről lehetőség lesz heti egy alkalommal egy tapasztalt egyetemi oktatóval online, vagy ha a vírushelyzet megengedi, személyesen is beszélgetni.

A kurzusra való jelentkezés semmilyen kötöttséggel nem jár, bármikor fel illetve le lehet csatlakozni.

A google classroom címe: https://classroom.google.com/c/MTg4MTUwMDQ3MDU2?cjc=qczbqd3

vagy jelentkezni lehet a kemiaerettsegi2021@gmail.com címen is.

 

A következő témaköröket fogjuk áttekinteni:

Kémiai alapfogalmak: atom, molekula, elem, vegyület, keverék, vegyjel, képlet, relatív atom- és molekulatömeg, moláris tömeg, állandó és többszörös súlyviszonyok törvénye.

Nevezéktan, oxidációs számok, kémiai egyenletek, a kémiai reakciók csoportosítása. Egyenletrendezési módszerek.

A koncentráció kifejezése, koncentrációegységek: molaritás, molalitás, móltört, tömegkoncentráció, tömegtört, térfogattört, egyéb koncentrációegységek (ppm, ppg, ppt). Oldékonyság, keverési egyenlet, kristályosítási feladatok.

Tökéletes gázok jellemzése, gáztörvények: Boyle-Mariotte-, Gay-Lussac-, egyesített és általános gáztörvények, a termodinamikai hőmérsékleti skála, Avogadro-törvény, Dalton-törvény.

Kémiai egyensúlyokkal kapcsolatos alapfogalmak, homogén és heterogén egyensúlyok, az egyensúlyi állandó és kifejezése, az egyensúlyok eltolása: a legkisebb kényszer elve, az egyensúlyi állandó hőmérséklet függése, a tömeghatás törvénye. Az egyensúlyi számítások alapjai.

Sav-bázis egyensúlyok: A különböző sav-bázis elméletek (Arrhenius, Brönsted, Lewis). A Brönsted féle sav-bázis elmélet. A víz öndisszociációja. Az oldatok kémhatása. A pH számítás alapjai: erős savak és bázisok gyenge savak és bázisok pH-jának számítása. Pufferek. Sav-bázis indikátorok. Titrálási görbék.

 

Mindenkinek sikeres felkészülést kívánunk!

A szervezők.